01-01-’14 Jaarwisseling in Twente verloopt zonder grote incidenten

Twente, 1 januari 2014
Persbericht van de gezamenlijke hulpdiensten Jaarwisseling 2013-2014

De jaarwisseling in Twente verliep vergelijkbaar met eerdere jaren. Politie, brandweer en ambulance hebben het voornamelijk druk gehad met veel kleine incidenten.
Met name het eerste uur na de jaarwisseling was het erg druk. Er waren op dat moment veel kleinere incidenten bij brandweer en geneeskundige hulpverlening. Er is geen sprake geweest van agressie of geweld tegen de hulpverleners van brandweer en ambulancedienst. Dit past in het Twentse sfeerbeeld van de jaarwisseling van de afgelopen jaren. Bij de politie is een één geweldsincident geweest.

Politie
In Enschede zijn woensdagmorgenvroeg 1 januari na gewelddadigheden twee mannen aangehouden voor mishandeling van politiemensen. Daarnaast werden 14 mannen aangehouden voor mishandeling en vechtpartijtjes. Allen zijn in afwachting van hun verhoor ingesloten. In Almelo werden voor dezelfde delicten 7 aanhoudingen verricht; in  Hengelo eveneens 7.

In de loop van de dag worden de dagelijkse persberichten met meer detailinformatie geplaatst op http://www.politie.nl/.

Brandweer
De brandweer in Twente is oudejaarsdag in totaal 120 keer gealarmeerd. Dat is iets minder dan vorig jaar toen de brandweer 139 keer werd gealarmeerd op oudejaarsdag. Na middernacht tot 08:00 uur ‘s ochtends is de brandweer 58 keer gealarmeerd Dat is meer dan vorig jaar, toen er 31 keer gealarmeerd is. Vooral in het eerste uur van het nieuwe jaar was de brandweer erg druk. De concentratie van de uitrukken lag vooral bij de steden Enschede, Hengelo en Almelo. Hierbij ging het vooral om containerbrandjes en afvalbrandjes en andere kleine vreugdevuren.

Vrijwel alle incidenten in Twente betroffen kleine branden. Slechts één keer is door de brandweer opgeschaald naar middelbrand. Dat betrof een schuurbrand in Enschede. De schuur was met de woning verbonden en er dreigde doorslag van vuur. De brandweer wist de brand snel te bedwingen en kon daarmee erger voorkomen.

Nergens is sprake geweest van geweld tegen brandweermedewerkers.

Geneeskundig
De Meldkamer Ambulance geeft aan dat in totaal vijf personen met vuurwerkletsel zijn vervoerd. Oudejaarsavond is één persoon gewond geraakt aan zijn oog en één  jongen van 14 jaar is gewond geraakt door vuurwerk aan de hand. Er is een slachtoffer vervoerd van  ziekenhuislocatie Hengelo naar Almelo. Direct na 24 uur waren er twee slachtoffers (Almelo en Enschede) met aangezichtsletsel vanwege een ontplofte vuurwerk ‘bom’.

De Ambulancedienst is in het  eerste uur in het nieuwe jaar flinke druk geweest in Enschede maar niet vanwege vuurwerk, maar andere gezondheidsredenen: benauwdheid, gebruik van speed en alcohol gerelateerde problemen. De nacht is wel drukker geweest dan andere nachten met plusminus 50 inzetten. Daaronder drie reanimaties.

De Centrale Huisartsenposten Enschede, Hengelo en Almelo en Oldenzaal melden een drukke nacht, met name in Almelo en Enschede. Aantal behandelde vuurwerkslachtoffers is totaal 34. Het betrof allemaal lichte verwondingen, niemand is doorverwezen naar een ziekenhuis.

Het MST in Enschede meldt een drukkere nacht dan een weekend nacht, daarbij waren 8 vuurwerkslachtoffers, allen licht gewond, de jongste was 7 jaar.
ZGT meldt in Almelo een drukke nacht. Daarbij 4 vuurwerkslachtoffers.
In Hengelo was de nacht rustig en hebben ze geen vuurwerkslachtoffers behandeld.
Behalve vuurwerkslachtoffers waren er ook behandelingen vanwege vechtpartijen.

Er is geen agressie geweest tegen ambulance hulpverleners op straat. Wel kreeg de meldkamer enkele boze, dwingende telefoontjes van melders die door een te hoog alcohol gehalte een ambulance eisten. Ook is  in Hengelo twee keer verbaal geweld tegen een huisarts gemeld. Dit is zonder tussenkomst van politie opgelost.