01-01-’16 Meer vuurwerkslachtoffers dan voorgaande jaren in Twente, minder druk in ziekenhuis

Twente, 1 januari 2016
De jaarwisseling in Twente verliep voor de brandweer en de geneeskundige diensten beduidend drukker dan vorig jaar. Er hebben zich 77 vuurwerkslachtoffers bij de medische hulpdiensten gemeld. De brandweer moest 149 keer uitrukken. 

Onder de 77 vuurwerkslachtoffers waren 46 minderjarigen. Daaronder bevindt zich ook een aantal jonge kinderen van 3 tot 5 jaar. Het totaal aantal volwassen slachtoffers boven de 18 jaar is 31.

Vooral brandwonden en oogletsel

Het gaat bij de verwondingen met name om brandwonden en oogletsel. Het betreft een totaal aantal slachtoffers van oudejaarsavond 20.00 uur tot 07.00 uur in de ochtend. Buiten deze tijden zijn er ook slachtoffers gevallen, maar daar zijn nog geen cijfers van beschikbaar. Negen slachtoffers zijn met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. 

In de ziekenhuizen en diverse huisartsenposten was het in de avond en begin van de nacht druk; onder andere met veel telefonische consulten. Later in de nacht moesten de medische hulpdiensten meer met mensen die teveel gedronken hadden. 

Drie brandweermedewerkers uitgescholden

De brandweer was met pieken druk in de middag en avond voorafgaand aan de jaarwisseling en in het eerste uur van het nieuwe jaar. Er waren drie incidenten met verbale agressie tegen hulpverleners, brandweermensen werden uitgescholden. De brandweer heeft aangifte gedaan tegen een persoon. 

Op dit moment is er nog geen zicht op de omvang van de schade ten gevolge van de jaarwisseling. De brandweer is in totaal 149 keer gealarmeerd. In de meeste gevallen ging het om kleine incidenten, zoals container- en afvalbrandjes. Maar er was ook sprake van wat grotere incidenten, zoals gas- en waterlekkages en auto- en woningbranden.

Meer meldingen dan vorig jaar

Het aantal meldingen was een stuk meer dan vorig jaar toen de brandweer 89 keer moest uitrukken. De concentratie van de uitrukken lag vooral in Almelo, Hengelo en Enschede. Maar ook de overige gemeenten hebben beduidend meer meldingen gehad. Hierbij ging het vooral om container-, afval- en coniferenbrandjes.

Brandweer Twente is op oudejaarsdag vanuit verschillende kazernes in totaal 96 keer gealarmeerd voor een incident. Dat is duidelijk meer dan vorig jaar toen de brandweer 56 keer werd gealarmeerd op oudejaarsdag.

Hele nacht onrustig

Na middernacht, tot 06.00 uur in de ochtend, moest de brandweer 53 keer in actie komen. Dat is ook meer dan vorig jaar toen de brandweer 33 keer moest uitrukken. Het bleef de hele nacht onrustig voor de hulpdiensten.

In Almelo en in Aadorp werd vuurwerk in een rioolput gegooid, waardoor gasleidingen beschadigd raakten en gas vrijkwam. In Almelo werden uit voorzorg 15 woningen tijdelijk ontruimd. Van vier woningen kon het gas niet meer aangesloten worden.

Brand in werkplaats Geesteren

In Geesteren brak brand uit in de werkplaats van een woning aan de Weitemansweg. De bewoners wisten zichzelf in veiligheid te brengen en de brand kon snel geblust worden. De brand is vermoedelijke ontstaan door kortsluiting.

In Enschede is een woning aan de Hekselbrink onbewoonbaar vanwege een korte felle brand. Eén persoon is ter controle naar het ziekenhuis gebracht en acht mensen zijn door het personeel van de ambulance gecontroleerd, omdat ze rook hadden ingeademd.

150 huishoudens zonder water
In Enschede heeft een woning aan de Hazendijk schade opgelopen door brand in het dak, in dezelfde stad is er twee keer brand geweest in de flat aan de Lindeveldbrink. De aanwezige sprinklerinstallatie had storing, waardoor er water uit bleef stromen. Het water werd afgesloten en 150 huishoudens zitten tijdelijk zonder water. 

Uitslaande brand in Tilligte

Vroeg in de ochtend van nieuwjaarsdag was er een uitslaande brand in een leegstaande woning aan de Ootmarsumsestraat in Tilligte. Aanvankelijk werd vermoed dat er asbest in het pand zat, dat mogelijk met de brand vrij zou komen. Daarom werd opgeschaald naar een GRIP1-situatie. Onderzoek toont aan dat er geen asbest in het pand aanwezig is.

Na anderhalf uur werd het sein brandmeester gegeven, het nablussen duurde nog geruime tijd.

Dodelijk ongeluk in Harbrinkhoek
In Harbrinkhoek vond een dodelijk ongeluk plaats. Een voertuig met 3 jonge inzittenden botste frontaal tegen een boom. Eén 18-jarige inwoonster uit Geesteren kwam daarbij om het leven.