02-08-’13 Vrachtwagens met stro uitgebrand op N36

Twee vrachtwagens met stro in brand N36 thv AadorpDe brand in de twee vrachtwagens geladen met stro op de N46 is geblust. De brandweer is nog tot 05.00 uur bezig geweest met bluswerkzaamheden. Een vrachtwagencombinatie is volledig uitgebrand en van de tweede vrachtwagen is de afgekoppelde aanhanger uitgebrand. De N36 is weer open voor verkeer. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Vrijdag 2 augustus werd de brandweer rond 21.00 ur gealarmeerd voor een vrachtwagenbrand op de N36 ter hoogte van Aadorp. Bij aankomst bleken er twee vrachtauto’s met stro in brand te staan. Rijdende op de N36 heeft de achterste vrachtwagen de brand op de aanhanger van de voorste vrachtwagen ontdekt. Hij heeft hierover telefonisch contact gehad met de chauffeur en is vervolgens langs de brandende aanhanger gereden om hem verder te waarschuwen. Hierbij heeft zijn eigen lading ook vlam gevat. De chauffeur van de vrachtwagen waarop de brand is ontstaan, heeft zijn aanhanger nog af kunnen koppelen.

De brandweer is langdurig bezig geweest met bluswerkzaamheden. Brand in strobalen is moeilijk te bestrijden om de balen geperst zijn. Het bluswater dringt erg moeilijk door tot de kern. Daarom heeft de brandweer de balen uit elkaar getrokken en het brandende  stro op die manier afgeblust. Uiteindelijk is besloten om de strobalen over te pakken in een vrachtwagen met een container en die container volledig te vullen met water, zodat de strobalen ondergedompeld zijn.

Twee vrachtwagens met stro in brand N36 thv AadorpBij de bluswerkzaamheden heeft de brandweer ook watercontainers ingezet, die om beurten water uit het naastgelegen kanaal hebben gehaald. Bij de brand kwam veel rook vrij, maar die trok over het weiland en heeft derhalve geen overlast veroorzaakt. Brandweer Twente heeft personeel en materieel van de kazernes Almelo, Vriezenveen, Vroomshoop, Nijverdal en Hengelo ingezet om de brand te bestrijden. Rond 05.00 uur vanmorgen waren de laatste strobalen overgeheveld in de containers en is de brandweer ingerukt.

De oorzaak van de brand is niet bekend. Naar zeggen van de chauffeur van de tweede vrachtwagen brandde de kraan (grijper) op de eerste vrachtwagen en is daardoor het stro ook gaan branden. Rijkswaterstaat heeft noodreparaties aan het wegdek uitgevoerd en de weg weer vrijgegeven.