03-10-’15 Brandweer Twente wint Jan van der Heydenprijs

Twente, 3 oktober 2015
Brandweer Twente heeft  voor het tweede achtereenvolgende jaar de prestigieuze Jan van den Heydenprijs  gewonnen. Dit is een prijs die elk jaar door Brandweer Nederland wordt uitgereikt aan het meest vernieuwende korps. Brandweer Twente wist met het project REDSUIT: Levensecht virtueel trainen  te winnen en liet de korpsen Hollands-Midden en Limburg-Noord/Zuid-Limburg achter zich.

Nominatie
Voor de nominatie van de Jan van der Heyden prijs waren in totaal vijftien projecten ingediend bij Brandweer Nederland. Iedereen uit heel Nederland kon via internet zijn of haar stem uitbrengen op het favoriete project. De drie projecten met de meeste stemmen drongen door tot de finale. Dit waren Twente, Hollands-Midden en Limburg-Noord/Zuid-Limburg. Tijdens het jaarlijkse Brandweer congres kozen de aanwezige brandweercollega’s uit heel Nederland Twente tot winnaar. De inzending van Brandweer Twente: REDSUIT kreeg maar liefst 44% van de stemmen.

Samenwerking
Jan Harbers, projectleider REDSUIT, is erg blij met de prijs. “We zijn al geruime tijd bezig om het concept van REDSUIT te ontwikkelen. Samen met het bedrijf RE-liON is een demonstrator inclusief een aantal scenario’s ontwikkeld en getest. Het testen werd onder meer uitgevoerd op het Safety Field Lab van de Twente Safety Campus. Door gebruik te maken van elkaars kennis en expertise heeft dit geleid tot een veelbelovend instrument. Ik kijk er naar uit om het potentieel van REDSUIT verder te  ontdekken. Het winnen van de prijs bevestigd nogmaals hoe uniek en zinvol REDSUIT in de toekomst kan zijn!”

De prijs bestaat uit een schilderij en een geldbedrag. Brandweer Twente gaat dit geldbedrag gebruiken om brandweerkorpsen uit het hele land kennis te laten maken met REDSUIT. We willen juist de kennis en expertise uit de verschillende regio’s gebruiken om REDSUIT verder door te ontwikkelen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat dit systeem ook gebruikt kan worden bij andere hulpdiensten zoals de GHOR en politie”.

Wat is REDSUIT
RE-liON REDSUIT is de naam van het virtuele oefensysteem, een spin-off van de BLACKSUIT versie voor defensie, waarbij de brandweerman/vrouw gebruik maakt van geïnstrumenteerde de standaard uitrusting; de straalpijp, zaklamp, explosiemeter en de ademluchtmanometer. Via een slimme technologie kunnen allerlei scenario’s geoefend worden waarbij je het gevoel hebt -in- de virtuele objecten te lopen in plaats van zoals zo vaak gebeurd -voor- een scherm te staan. Dit kan zowel individueel als in teamverband. Door de toevoeging van rook, vuur of uitstroom van gassen en/of vloeistoffen aan het scenario ervaar je de oefening als levensecht. REDSUIT is een aanvulling op het huidige oefenen en zal naast het realistisch oefenen worden ingezet. Meer informatie over de REDSUIT is te vinden op: http://www.brandweer.nl/twente/actueel/levensecht-virtueel/.