04-03-’16 Jaar cel voor politieman uit Nijverdal die hennep teelde in Vriezenveen

Almelo, 4 maart 2016
Een 32-jarige politieman uit Nijverdal is veroordeeld tot één jaar onvoorwaardelijke celstraf omdat hij een hennepkwekerij had, in harddrugs dealde en zijn ambtsgeheim schond. Tegen de man was anderhalf jaar geëist.

De politieman was beroepsmatig betrokken bij het oprollen van hennepkwekerijen, maar bleek zelf een hennepkwekerij aan het Oosteinde in Vriezenveen te hebben. Zijn betrokkenheid werd ontdekt, nadat er een tip was binnengekomen bij de inlichtingendienst van de politie.

Agent kreeg opdracht eigen kwekerij te ontruimen
De 32-jarige werd in de val gelokt doordat hij de opdracht kreeg zijn eigen kwekerij op te rollen. Hij waarschuwde toen de man die zijn plantjes verzorgde en liet de plantage ontruimen voor de politie kwam.

Bij een inval in zijn woning werd onder andere een partij cocaïne gevonden. De man zit sinds zijn aanhouding thuis en is nog niet ontslagen. De verwachting is dat dat niet lang op zich laat wachten.

Onderzoek naar foute agent begon na melding inlichtingendienst
Het onderzoek naar de 32-jarige begon na een melding van de inlichtingendienst van de politie. Daar was in 2014 informatie binnen gekomen dat een voormalig beroepsmilitair die bij de politie werkte en in een dorp in de buurt van Almelo woonde, betrokken was bij drugshandel. Die voormalig militair en politieman zou de 32-jarige Nijverdaller zijn en de Rijksrecherche startte een onderzoek in naar de man. Tijdens dat onderzoek werd duidelijk dat de man betrokken was bij een hennepkwekerij aan het Oosteinde in Vriezenveen.

Tijdens de inval in april vorig jaar, een dag eerder dan aangekondigd, werd een ontruimde kwekerij aangetroffen. Bij de 32-jarige politieman werd twee maanden later een inval gedaan. Zijn collega’s troffen ruim 300 XTC-pillen, cocaïne en 230 in Nederland verboden Kamagrapillen, een soort van Viagra, aan. Dat alles zat in een geldkistje waar ook nog eens een kleine 4000 euro werd aangetroffen. Drugsgeld volgens de officier van justitie. Bij zijn verhoren bekende de politieman dat hij betrokken was bij de hennepkwekerij, maar hij beriep zich verder op zijn zwijgrecht. Dat deed hij ook tijdens zijn rechtszaak. “Ik wil wel wat zeggen, maar ik kan het niet, zwijgrecht, zwijgrecht”, zei de man tegenover de Almelose rechters.

Bron: RTV Oost