05-04-’16 Zes maanden cel geëist tegen ex-directeur christelijke zorginstelling Vroomshoop vanwege misbruik

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt moet de 53-jarige ex-directeur van zorginstelling Charitas in Vroomshoop 6 maanden de cel in vanwege seksueel misbruik van een cliënt. Tegen de man is ook een beroepsverbod van 5 jaar geëist.

De voormalig directeur wordt ervan verdacht een jonge mannelijke cliënt met verstandelijke beperking te hebben misbruikt. Dat zou bij de toenmalige directeur thuis zijn gebeurd, op het moment dat de cliënt bij hem inwoonde.

Oud-directeur ontkent misbruik

Charistas was een zorginstelling voor de opvang en woonbegeleiding van volwassenen met een verstandelijke beperking of gedragsstoornis. De instelling is inmiddels failliet. De oud-directeur erkent dat hij bij de jonge man op de slaapkamer is geweest, maar ontkent dat hij hem heeft misbruikt. “Hij heeft mijn geslachtsdeel aangeraakt, ik niet die van hem. Ik zat klem. Ik kon geen kant op.”

De lezing van het slachtoffer is heel anders. Hij zou op het bed zijn gegooid, zijn broek zou zijn uitgetrokken en hij zou onder dwang seksuele handelingen hebben moeten verrichten. “Mijn cliënt was in een afhankelijk situatie”, aldus advocaat Kams van het slachtoffer. “Hij huilt nu veel, heeft nachtmerries en heeft psychische schade opgelopen.”

“Amerikaanse toestanden”

Volgens Kams moet zijn cliënt behandeld worden en hij wil mede daarom een voorschot van 25.000 euro op een schadeloosstelling. Maar advocaat Ter Mors van de oud-directeur vindt dat bedrag veel te hoog. “Amerikaanse toestanden”, noemde hij het.

De Officier van Justitie vindt 25.000 euro ook erg fors. Zij vindt een schadeloosstelling van 2.500 euro meer op zijn plaats. Daarnaast eiste zij 15 maanden celstraf, waarvan 9 maanden voorwaardelijk. Ook vindt zij dat de ex-directeur 5 jaar lang niet werkzaam mag zijn in de gezondheidszorg of maatschappelijke zorg en vindt ze dat hij verplicht behandeld moet worden.

De rechtbank doet op 19 april uitspraak in deze zaak.