05-05-’15 Brandweer Twente: we redden het, maar zitten krap in het jasje

Twente, 05 mei 2015
Brandweer Twente maakt zich geen zorgen om het dalend aantal brandweervrijwilligers in de regio. “We redden het, maar we zitten krap in het jasje”, aldus brandweerwoordvoerster Franken. De afgelopen drie jaren is het aantal vrijwilligers met 19 gedaald blijkt uit cijfers van de Brandweer Twente.

Die krappe jas is volgens Franken bijvoorbeeld in De Lutte te merken. “Daar is het erg krap qua aantal mensen. Dan moet je in sommige gevallen dus een oplossing bedenken, bijvoorbeeld mensen van andere korpsen inzetten.” Die oplossing zal, als het aantal vrijwilligers in de regio nog verder daalt, mogelijk ook bij andere korpsen gebruikt moeten worden. “Of aanrijtijden worden langer, dat kan ook een oplossing zijn.” Zo ver is het echter nog niet.

Volgens de woordvoerder van de Vakbeweging Brandweer Vrijwilligers is de landelijke daling een gevolg van onder meer de bezuinigingen bij de brandweer. Franken herkent dat beeld niet. “We zien geen relatie. De bezuinigingen worden op andere plekken gehaald en niet bij de vrijwilligers.” In september gaat de brandweer, zoals elk jaar, weer actief vrijwilligers werven in de regio. “We merken dat er gelukkig nog steeds mensen zijn die passie hebben voor het vak.”

(bron tekst: RTV Oost)