09-04-’13 Brandweer Twente wint Gouden Rookmelder

Brandweer Twente heeft vandaag bij de Kick-Off van de Nationale Brandpreventieweken 2013 de Gouden Rookmelder gewonnen. Deze prijs heeft Brandweer Twente gekregen voor de campagne-aanpak in 2012. Brandweer Twente richtte zich tijdens de campagne op gezinnen en heeft vier woningbranden op hetzelfde moment gesimuleerd. Hiermee wil de brandweer het veiligheidsbewustzijn verhogen om daarmee uiteindelijk het aantal branden en slachtoffers te verminderen. Hollands Midden won de Zilveren Rookmelder (2e prijs) en Haaglanden de Bronzen Rookmelder (3e prijs).

Nominatie
Brandweer Twente was samen met twee andere korpsen genomineerd voor de Gouden Rookmelder. Dit is een landelijke prijs voor het korps dat in het kader van de Nationale Brandpreventieweken de meest originele, opvallende en meest effectieve brandpreventie-actie heeft bedacht. Brandweer Twente is genomineerd met de simulatie van vier woningbranden op hetzelfde moment in de regio.

Aanpak
De simulatie van vier woningbranden op hetzelfde moment was vooraf niet bekend gemaakt Dit zorgde dit voor een verrassingseffect. De gesimuleerde branden trokken veel publiek uit de buurt. De buurtbewoners kregen na de actie voorlichting over brandveiligheid. Dit vond plaats in de, voor deze actie, geprepareerde, woonhuizen.

goudenrookmelder

Zo konden ze zelf het voorkomen, melden en vluchten in de praktijk leren ervaren en kregen ze adviezen en tips van de brandweer. Alles met de intentie om het brandbewustzijn te verhogen.  Naast deze actie organiseerde Brandweer Twente in diverse wijken brandweermiddagen. Op een spelende wijze werd brand en brandgevaar onder de aandacht gebracht. Ook konden de kinderen ontspannen in een springkussen in de vorm van een brandweerauto en werd een prijsvragenactie georganiseerd.

Ronald Pellewever, sectorhoofd Brandveiligheid, is trots op het korps in Twente. “Vorig jaar hebben we bronzen rookmelder gewonnen, we waren dan ook vereerd dat we opnieuw genomineerd waren. Het winnen van de Gouden Rookmelder is voor ons een bevestiging dat we op de goede weg zijn met Brandveilig Leven. De komende jaren willen we met deze ‘lijn’ de focus leggen op verschillende doelgroepen.  Voor onder meer de jeugd worden specifieke voorlichtingsactiviteiten georganiseerd. De brandpreventieweken zullen we dit jaar richten op zelfstandig wonende ouderen, de voorbereidingen zijn inmiddels gestart.”