09-11-’18 Eerste avondvlucht drone Brandweer Twente

Enschede, 9 november 2018
Brandweer Twente is een van de eerste organisaties die wettelijke toestemming heeft om een drone ook bij avond- en nachturen in te zetten. Het droneteam van Brandweer Twente heeft onlangs de hiervoor benodigde trainingen afgerond. Woensdagavond was de primeur voor het droneteam bij de natuurbrand in het Haaksbergerveen. Ook het korps van Vriezenveen heeft hierin ondersteuning gegeven.

Ogen in de lucht
Bij aankomst van het eerste voertuig was er sprake van een natuurbrand van ca. 100×100 meter. Doordat het gebied moeilijk bereikbaar is met voertuigen, heeft de brandweer een verkenning te voet gedaan. Na enige tijd is de brand vanzelf uitgegaan en waren er geen vlammen en rook meer te zien. Om meer informatie te krijgen over aard en omvang van de brand werd de drone Argus gealarmeerd. Na twee vluchten had de Officier van Dienst voldoende informatie over de brand. Hoewel er geen vlammen meer te zien waren, constateerde de warmtebeeldcamera die onder Argus hangt nog een tiental plekken met een verhoogde temperatuur. In overleg met de boswachter heeft de brandweer besloten om donderdagochtend nog een controlevlucht met drone Argus uit te voeren.

De natuurbrand vond plaats in het donker, in een groot natuurgebied dat slecht bereikbaar is ter voet en met voertuigen. Mogelijke brandhaarden zijn hierdoor moeilijk te vinden, al helemaal als er geen vlammen of rook meer te zien zijn. Door de inzet van Argus kon de brandweer in het zeer moeilijk bereikbare gebied snel de hotspots waarnemen. “Voor de brandweer is dit cruciale extra informatie die ze vanuit de lucht hebben gekregen. Zonder Argus hadden we dit beeld niet kunnen krijgen”, vertelt Martijn Zagwijn, dronepiloot bij Brandweer Twente.

Argus wordt ingezet om de inzet van de brandweer nog effectiever en efficiënter uit te voeren. De beelden die de warmtebeeldcamera maakt, worden live gestreamd. Dit betekent dat er geen opnames van de beelden gemaakt worden! Ook niet voor eigen doeleinden. Argus is een hulpmiddel om informatie over een inzet te verkrijgen, het zijn extra ogen vanuit de lucht.

Eerste brandweerdrone die 24 uur per dag mag vliegen
Brandweer Twente heeft al enige tijd en onder voorwaarden, wettelijk de ruimte om drones in te zetten. Zo werd bijvoorbeeld de drone ook ingezet bij de langdurige brand bij Twence afgelopen zomer . In eerste instantie had het droneteam alleen toestemming om bij daglicht te vliegen, maar nu dus ook tijdens de avond- en nachturen. Het droneteam van Brandweer Twente heeft hier in de afgelopen weken de benodigde trainingen voor afgerond.

Om te mogen vliegen in het donker worden strengere en aanvullende eisen gesteld. Je hebt bijvoorbeeld te maken met beperkter zicht. Daarom moeten er extra checks gedaan worden en zijn procedures aangepast. Ook heeft het droneteam een aantal nachtvluchten bij verschillende scenario’s moeten uitvoeren. Nu dit alles is afgerond is het team 24 uur per dag operationeel inzetbaar. “De inzet van gisteravond was onze primeur. We zijn blij dat we nu niet alleen overdag, maar 24 uur per dag onze collega’s kunnen ondersteunen”, vertelt piloot Martijn Zagwijn van Brandweer Twente.