11-01-’16 Defensie begint vanaf vandaag weer met avondvliegen boven Nederland

Defensie begint vanaf maandag 11 januari weer met avondvliegen boven Nederland. F-16 vliegers vanaf vliegbasis Leeuwarden en Volkel doen mee aan deze avondvluchten. Het doel van deze noodzakelijke avondvluchten is het optimaal voorbereiden van vluchten in Nederland en de uitzendgebieden. Om de piloten voor te bereiden en te trainen oefenen ze bij deze avondvluchten met speciale apparatuur om op te kunnen treden in de duisternis. Op dit moment zijn diverse Nederlandse jachtvliegtuigen actief bij een missie boven Irak.

’s Avonds en ’s nachts maken de F-16-vliegers gebruik van nachtzichtapparatuur oftewel night vision goggles. Zij zien door deze helderheidsversterkers alles in groentinten. Het zicht van een vlieger is beperkt, alsof hij door 2 kokers kijkt.

Het trainen met de nachtzichtapparatuur is pas zinvol als het volledig donker is. Om een missie in het donker goed uit te voeren, moet een vlieger dat hebben geoefend, zeker als er meer toestellen aan een missie meedoen en er dreiging is vanaf de grond en/of in de lucht.

Schema avondvliegen

De F-16’s vliegen ’s avonds in de weken:

  • 2 (11 tot 15 januari);
  • 3 (18 tot 22 januari);
  • 6 (8 tot 12 februari);
  • 7 (15 tot 19 februari);
  • 8 (22 tot 26 februari);
  • 12 (21 tot 25 maart);
  • 13 (29 maart tot 1 april).

Tijdens het avondvliegen vertrekken de toestellen in de middag voor 17.00 uur, maar ook ’s avonds.

Planning

De vliegbases zijn voor het avondvliegprogramma afhankelijk van verschillende factoren, zoals de beschikbaarheid van het luchtruim (vooral boven zee). Hierover is nauw contact met de luchtverkeersbeveiliging van het Air Operations and Control Station in Nieuw-Milligen.

Om operationele redenen of door onvoorziene omstandigheden kan de luchtmacht van het vliegprogramma afwijken.