14-04-’15 Ik vertrouw iets niet in mijn buurt. Heeft het zin om de politie te bellen?

 Gelderland/Overijssel, 14 april 2015
‘Er loopt iemand foto’s te maken in mijn straat!’ Zomaar een melding die de politie afgelopen weekend binnenkreeg. Dagelijks komen er tientallen van dit soort meldingen binnen bij 112 en bij 0900-8844. Vaak zijn het mensen die een auto of personen in hun eigen buurt zien waarbij ze een onprettig gevoel krijgen, een verdachte situatie.

De politie roept mensen regelmatig op om 112 te bellen bij zo’n situatie. Maar wat gebeurt er vervolgens met die melding? Een kijkje achter de schermen in Oost-Nederland tijdens het afgelopen weekend.

Zaterdagochtend. Iemand belt dat de ramen bij een bedrijf in Almelo openstaan. Op zich een verdachte situatie, maar na een telefoontje van de politie aan het bedrijf blijkt dat er niets aan de hand is. s’ Middags belt een man uit Ede. Hij ziet iemand lopen bij een huis in de buurt, en vertrouwt het niet. De politie zoekt het meteen uit, het blijkt iemand te zijn die een kamer huurt. Gelukkig, geen inbreker.

Sieraden in de auto

Zaterdagavond. De politie wordt gebeld door een inwoner van Zeddam, er lopen twee mannen over straat die zich verdacht gedragen. Ze hebben capuchons op en de melder vertrouwd het niet. Agenten gaan in de buurt kijken en zien de mannen. Eén van hen zet het op een lopen, de andere kan na een korte achtervolging aangehouden worden. In de auto van de verdachte blijkt een tas met sieraden te liggen die kort daarvoor in ’s-Heerenberg zijn gestolen. Een mooi succes aan het einde van deze zaterdag.

Zaklamp

Een nieuwe dag, een vrouw uit Heerde belt. Ze ziet iemand met een zaklamp en vertrouwt het niet. Politieagenten gaan op onderzoek uit en vinden de man met de zaklamp, het blijkt een buurman te zijn die als beveiliger werkt. Loos alarm. Nog voordat de agenten hier klaar zijn gaat de telefoon op de meldkamer opnieuw. Een inwoner van Den Ham belt, er wordt aan de deur gerommeld. Een kwartier later zitten drie mannen geboeid op de achterbank van een politieauto. Ze worden verdacht van een woninginbraak.

Ook in Nunspeet hoort een vrouw deze zondag gerammel aan haar achterdeur. Ze kijkt en ziet een man staan. Meteen belt ze de politie. Binnen twee minuten zijn agenten er al, maar helaas treffen ze niemand meer aan.

Vreemd luchtje

Zondagavond. De politie heeft een melding gekregen dat iemand steeds een henneplucht ruikt in Harderwijk. Een agent die gaat kijken, ziet hoe er zakken in een busje worden geladen. Even later wordt een hennepkwekerij opgerold in een huis. Dankzij een alerte melding van iemand die het niet vertrouwde. Twee verdachten worden aangehouden.

In het hele weekend heeft de politie bijna honderd meldingen binnengekregen van mensen die iets hebben gezien dat ze niet vertrouwen. Dit soort meldingen zijn erg belangrijk voor de politie. Er zijn 24 uur per dag agenten op straat, maar die kunnen niet overal tegelijk zijn. Daarom roept de politie op om altijd alert te zijn op verdachte situaties, in de meeste gevallen zullen agenten poolshoogte gaan nemen als u het niet vertrouwd. U kent uw eigen buurt het beste en ziet meteen als er iets niet klopt. Ziet u iets gebeuren dat verdacht is? Bel 112!

Kijk voor meer informatie ook op de pagina over woninginbraken.