15-06-’19 Brandweer Vroomshoop herdenkt omgekomen collega’s

Vroomshoop, 15 juni 2019
In heel het land herdenken brandweerlieden vandaag hun omgekomen collega’s. Bij brandweerkazernes in onder andere Vroomshoop, Enschede, Deventer, Almelo en Zwolle werd een ereboog gemaakt met twee brandweerspuiten.

De brandweer staat traditiegetrouw op de derde zaterdag van juni stil bij brandweercollega’s die zijn omgekomen tijdens hun werk. Bij het Nationaal Brandweermonument in Arnhem werd een herdenking gehouden. Op het monument staan de namen van alle brandweermensen die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, in totaal 97. 

Het ereteken werd om één uur vanmiddag bij korpsen in Overijssel gemaakt. Het ereteken wordt gevormd door twee brandweerspuiten die in een bepaalde opstelling een ereboog van water maken. De stralen ontmoeten elkaar in het midden op tien meter hoogte. Ze vormen een ereboog die precies een minuut duurt. De waterstralen zijn zo geplaatst, dat op zonnige dagen een regenboog verschijnt. Voor de uitvoering van het water-ereteken is een tankautospuit met zes manschappen nodig. Op een aantal kazernes, bijvoorbeeld in Vroomshoop, Almelo, Hengelo en Enschede, zal het ereteken in de omgeving van de brandweerkazerne gemaakt worden.