19-02-’16 Politieman uit Nijverdal betrokken bij Hennepkwekerij in Vriezenveen

Almelo, 19 februari 2016
Een 32-jarige politieman uit Nijverdal handelde niet alleen in harddrugs, hij was ook betrokken bij een hennepkwekerij in Vriezenveen. Dat zei de officier van justitie voor de rechtbank in Almelo. Die eiste anderhalf jaar gevangenisstraf waarvan een half jaar voorwaardelijk. Volgens de officier van justitie heeft de man het vertrouwen van de burger ernstig beschadigd.

Het onderzoek naar de 32-jarige begon na een melding van de inlichtingendienst van de politie. Daar was in 2014 informatie binnen gekomen dat een voormalig beroepsmilitair die bij de politie werkte en in een dorp in de buurt van Almelo woonde, betrokken was bij drugshandel. Die voormalig militair en politieman zou de 32-jarige Nijverdaller zijn en de Rijksrecherche startte een onderzoek in naar de man. Tijdens dat onderzoek werd duidelijk dat de man betrokken was bij een hennepkwekerij aan het Oosteinde in Vriezenveen.

 

In de val

Besloten werd om de 32-jarige politieman, die zich bezig hield met het opsporen en oprollen van hennepkwekerijen in Twente, in de val te lokken. De man kreeg de opdracht om zich voor te bereiden op de inval bij de kwekerij in Vriezenveen en vervolgens werd afgewacht wat hij ging doen. De Nijverdaller zou zijn collega’s hebben gezegd dat hij de inval een week later zou doen, om vervolgens zijn medeverdachte te waarschuwen. “De boel moet weg, je regelt het maar” vingen meeluisterende agente op.

Tijdens de inval in april vorig jaar, een dag eerder dan aangekondigd, werd een ontruimde kwekerij aangetroffen. Bij de 32-jarige politieman werd twee maanden later een inval gedaan. Zijn collega’s troffen ruim 300 XTC-pillen, cocaïne en 230 in Nederland verboden Kamagrapillen, een soort van Viagra, aan. Dat alles zat in een geldkistje waar ook nog eens een kleine 4000 euro werd aangetroffen. Drugsgeld volgens de officier van justitie.

Zwijgrecht

Bij zijn verhoren bekende de politieman dat hij betrokken was bij de hennepkwekerij, maar hij beriep zich verder op zijn zwijgrecht. Dat deed hij ook tijdens zijn rechtszaak. “Ik wil wel wat zeggen, maar ik kan het niet, zwijgrecht, zwijgrecht”, zei de man tegenover de Almelose rechters. Zijn vriendin stond vandaag ook terecht en zei dat ze niets wist van de hennepkwekerij of de drugs in huis. Alleen van de Kamagrapillen wist ze. Die gaf ze aan een paar vriendinnen en tegen de rechters zei ze verder “mijn vriend had problemen met zijn mannelijkheid.” Tegen de vrouw werd een boete van 500 euro geëist.

Volgens de officier van justitie heeft de foute politieman flinke schade aangebracht aan het beeld dat de Nederlandse burger heeft van de politie. Een politieagent die zelf betrokken is bij drugshandel, dat is het ergste wat er is. Bij de collega’s van de man was de verbazing en ontzetting ook groot. Over de zwijgende houding van de politieman zei officier van justitie: “heb het fatsoen om openheid te geven, wees een echte militair of agent en sta voor jezelf in! Deze houding is schandelijk!”

‘Onderzoek niet rechtsgeldig’

De advocaat van de geschorste politieman heeft grote vraagtekens bij het onderzoek. Volgens hem is het erg onduidelijk hoe de Rijksrecherche bij de 32-jarige Nijverdaller terecht kwam. Als gevolg daarvan zou het hele onderzoek niet rechtsgeldig zijn.

De 32-jarige politieman is na zijn aanhouding geschorst. Aanstaande dinsdag heeft hij een gesprek bij de afdeling Interne Zaken over zijn baan. Op dit moment krijgt de man nog steeds zijn salaris doorbetaald.

De rechtbank wijst over twee weken vonnis.