21-04-’15 Code geel voor verhoogd risico op natuurbrand

Overijssel, 21 april 2015
De brandweer heeft in bijna alle bos- en heidegebieden in Overijssel en de rest van Nederland code geel ingesteld, omdat er een verhoogd risico op natuurbrand is. De brandweer is extra waakzaam en rukt in geval van brand in een natuurgebied met extra mensen en materieel uit.

Het aanhoudend zonnige weer met wat wind zorgt ervoor dat de natuur snel uitdroogt. In het vroege voorjaar kan een natuurbrand zich ook makkelijker uitbreiden, omdat de sapstromen in bomen en struiken na de winter nog niet op gang zijn gekomen. Een jaar geleden ontstond daardoor nog een grote heidebrand in nationaal park De Hoge Veluwe.

Brandweerkorpsen in Overijssel, Gelderland en Drenthe doen dit seizoen samen met Defensie een landelijke proef met het zogenoemde voorbranden. Dat is een Engelse methode, waarbij de brandweer bij brand een strook bos en hei expres in brand steekt. Die afgebrande strook moet de aanstromende vuurzee van een natuurbrand stoppen. Met natuurbeheerders zijn afspraken gemaakt over geschikte plekken voor voorbranden.