21-05-’12 Eén brandweerkorps beter en goedkoper

maandag 21 mei 2012

brandweerpakkenENSCHEDE – Veertien korpsen vormen per 1 januari één brandweerorganisatie voor heel Twente. Het aantal brandweermensen en kazernes blijft gehandhaafd. Deze operatie moet structureel 4 miljoen opleveren. De burger krijgt meer te maken met preventie en voorlichting.

De vorming van één brandweerkorps voor Twente ligt op schema. Nagenoeg alle veertien gemeenten hebben inmiddels ingestemd met de komst van één brandweerorganisatie die de afzonderlijke gemeentelijke korpsen met ingang van 1 januari moet vervangen.

Alleen de gemeenteraad van Rijssen-Holten moet z’n fiat nog geven aan de operatie. Dat gebeurt aan het einde van de maand.

De komst van één korps moet de kwaliteit van de brandweerzorg in Twente verder verbeteren. De operatie moet structureel 4 miljoen euro opleveren door een efficiëntere werkwijze en bedrijfsvoering. De vorming van één korps zal niet ten koste gaan van de personele bezetting en het aantal kazernes. Beide blijven op niveau. In Twente zijn ruim duizend mensen werkzaam bij de brandweer: circa 750 vrijwilligers en rond de 300 professionals. Twente telt 31 kazernes/ posten.

De veertien Twentse korpsen, verdeeld over vijf clusters, zijn geen vreemden voor elkaar. Zij werken al geruime tijd samen. Zo rukt bij een brandmelding nu al het korps uit dat geografisch het meest dichtstbijzijnd is. Dat kan betekenen dat een ploeg uit Hengelo actief is bij een brand in het naburige Enschede.

De verwachting is niet dat de brandweer met één korps straks sneller bij een brand ter plekke is. „Maar burgers zullen het wel merken dat we voor het vlammetje meer gaan doen. We zullen ons meer gaan toeleggen op zaken als preventie, voorlichting en gedragsbeïnvloeding”, zegt Stephan Wevers, kwartiermaker en de toekomstige commandant van het Twentse korps.

Bestuurlijk gezien krijgen de veertien gemeenten de regie over de brandweer. Zij bepalen het beleid en het beheer. Het personeel komt in dienst van de Veiligheidsregio Twente.

Bron: TC Tubantia