24-11-’11 Grote calamiteitenoefening Nederlandse- en Duitse Brandweer

alamiteitenoefeningBrandweer Twente (de korpsen Losser, De Lutte, Denekamp, Ootmarsum en Oldenzaal) en de Brandweer uit Niedersachsen en Nordrhein Westfalen (Duitsland) hebben maandag 24 oktober een grootschalige calamiteitenoefening op het Raadhuisplein in Losser gehouden.

Naast brandweer namen ook politie, ambulance en de bedrijfshulpverleningsorganisatie van de gemeente Losser deel aan deze oefening. De hulpdiensten deden dit om goed voorbereid te zijn op grensoverschreidende calamiteiten. De oefening starte om 19.30 uur waarbij 150 hulpverleners werden ingezet.

alamiteitenoefening
Grensoverschrijdende samenwerking
Brandweer Twente werkt al jaren nauw samen met de brandweerkorpsen uit de Duitse grensstreek. Zo zijn procedures op elkaar afgestemd en wordt regelmatig samen geoefend. Ook worden incidenten in de grensstreek steeds vaker met elkaar bestreden zoals bijvoorbeeld de brand in het Aamsveen. De brandweerkorpsen kennen elkaar goed en zijn goed opgeleid, maar oefenen blijft noodzaak. “Belangrijkste doel van deze oefening was de communicatie en samenwerking te stroomlijnen tussen de Nederlandse en Duitse collega’s“, vertelt Richard Hassink van Brandweer Twente .

Brand, rookontwikkeling en gewonden
Het Raadhuisplein zag er a.s maandag uit als een zeer groot incident met brand, rookontwikkeling, autoschades, gewonden en slachtoffers. In totaal namen ongeveer 150 hulpverleners (brandweer, politie, geneeskundig en BHV) deel aan deze oefening. Met behulp van negen blusvoertuigen ( vijf van Brandweer Twente en vier van de Duitse Brandweer) werd het incident bestreden. Ook werd een commandoteam gevormd (COPI) die de coördinatie van het incident op zich neemt.

Klik hier voor meer foto’s van de oefening