26-05-’16 Hennepkweker uit Almelo ontloopt straf na slordig handelen politie

Almelo, 26 mei 2016
De 29-jarige Almeloër Estevan H. is donderdag ontkomen aan een straf voor het kweken van hennep. Hij had een plantage in een pand aan het Westeinde in Vriezenveen. Wel werd hij bij verstek veroordeeld tot het betalen van een vordering van Enexis. Die werd opgelegd voor het illegaal aftappen van de stroom, die hij voor de plantage gebruikte.

Bij een inval in november 2015 trof de politie 553 hennepplanten aan in het betreffende pand. De politie kwam de hennepplantage op het spoor door twee anonieme tips in mei 2015.

Slordigheden
Omdat de politie pas maanden na de tips in actie kwam en het politiedossier slordig in elkaar stak, vroeg de officier van justitie om uitsluiting van een deel van het bewijs. Daarom zou de verdachte vrijgesproken moeten worden.

Stroom
Zo ver kwam het niet. Politierechter M. Aksu vond de slordigheden in het dossier en het gegeven dat de politie laat actie ondernam niet ernstig genoeg om over te gaan tot het uitsluiten van het bewijs. Ze gaf aan dat het houden van een hennepplantage onwenselijk is voor de samenleving.

Tegelijkertijd vindt ze dat de slordigheden en de late politieactie wel consequenties moeten hebben. Daarom legde ze de man geen straf op voor het kweken van hennep, maar moet de man wel de kosten terugbetalen voor het illegaal aftappen van stroom.