27-03-’16 Rechter vindt ‘lieflijk fotootje’ van agente in Vroomshoop smaad

Vroomshoop, 27 maart 2016
De politierechter vindt een foto van een politieagente die ingreep tijdens supportersrellen in Vroomshoop smaad. De maker en de verspreider van de foto kregen vrijdag een voorwaardelijke straf van 30 uur opgelegd.

‘Het is blauw en het wurgt je.’ Die zin plaatst Willem E. (50) uit Vroomshoop voorjaar 2015 op internet. Met een foto van de politieagente, die in juni 2014 samen met collega’s ingreep bij supportersrellen in Vroomshoop na de WK-wedstrijd Nederland-Australië. De jeugdagente nam daarbij E’s stiefzoon in de houdgreep. De jongeman zou naar lucht hebben gehapt. Peter D. uit Hardenberg, dan cliënt in een kliniek die hem van de ghb moet afhelpen, vindt de foto ‘best lachwekkend’ en zet hem op zijn beurt op Facebook.

Aangifte
Maar de agente ziet de humor er niet van in en doet aangifte. Ze slaapt er slecht van en is gestrest. Ze meent dat E. haar gezin ‘kapot’ wil maken. Hij zou er alles aan doen om haar de penning te laten inleveren.

‘Lieflijk fotootje’
Het brengt E. en D. voor politierechter Meijer. E., die zelf niet verschijnt, laat zich vertegenwoordigen door advocaat Speijdel. Deze vindt dat er niets belachelijks is aan de actie van zijn cliënt. “Ik zie alleen een lieflijk fotootje van een mevrouw met bloemetjes in het haar.”

Grenzen
De raadsman beschuldigt de politie van hijgerigheid omdat de zaak een eigen korpslid betreft. Maar Speijdel vindt aanklager Van Term op zijn pad. Die meent dat er grenzen zijn overschreden en treft daarmee politierechter Meijer aan z’n zijde: smaad. “Dit zijn geen grappen meer.” E. en D. krijgen beiden een voorwaardelijke taakstraf van 30 uur opgelegd.

Bron TC Tubantia