28-01-’16 Meer onderzoek nodig naar betrokkenheid o.a. verdachte uit Vriezenveen, mega hennepkwekerij Almelo

Almelo, 28 januari 2016
Twee mannen uit Aadorp en Vriezenveen worden door het Openbaar Ministerie ervan verdacht dat ze iets te maken hebben met een enorme hennepplantage die in 2014 werd opgerold. Vooralsnog zijn daar nog maar weinig bewijzen van aldus de advocaten van de twee mannen. Zij hebben om aanvullend onderzoek gevraagd.

De kwekerij in een bedrijfshal op het Bedrijvenpark Twente in Almelo werd in februari 2014 opgerold na een anonieme tip, (zie onze eerdere berichtgeving).

Meer dan zesduizend planten

Er werden meer dan zesduizend planten aangetroffen. De stroom zou op een zeer gevaarlijke manier illegaal zijn afgetapt en medewerkers van een energiebedrijf waren lang bezig om dat te herstellen.

De verdachten, een 38-jarige man uit Vriezenveen en een 42-jarige man uit Aadorp werden aangehouden maar zijn inmiddels op vrije voeten.

Meer onderzoek nodig
De strafzaak stond vorig jaar voor de politierechter, maar die vond dat er teveel haken en ogen zaten aan de zaak en verwees deze door naar de meervoudige strafkamer. Die besloot vandaag na een verzoek van de advocaten dat er meer onderzoek nodig is.

De twee verdachten zeggen dat ze niets te maken hadden met de hennepkwekerij en volgens hun advocaten ontbreekt elk bewijs van betrokkenheid. Zo werden nergens in de kwekerij vingerafdrukken gevonden en is er geen enkele getuige die een echt belastende verklaring aflegde.

Vragen over DNA-onderzoek

Ook is onduidelijk gebleven of er nou wel of niet DNA-materiaal is veiliggesteld en wat daar mee is gebeurd.

Het Nederlands Forensisch Instituut moet nu van de rechtbank uitzoeken of er sporen zijn gevonden en of er een match is te maken tussen de sporen en de verdachten of mogelijk anderen. Wanneer de dat onderzoek klaar is en rechtszaak verder gaat is onduidelijk.