28-05-’15 Burgemeester brengt gemeente op hoogte van toekomst brandweer in Twenterand

Vriezenveen, 28 mei 2015
In het raadsdebat dat op dinsdag 19 mei heeft plaatsgevonden zijn er diverse vragen gesteld over de brandweerzorg in Twenterand. Burgemeester Visser heeft door beantwoording van de vragen de gemeente op de hoogte gebracht van de veranderingen binnen brandweer Twente. De posten in Twenterand zullen door de regionalisering en bezuinigingen materiaal moeten gaan inleveren. Zo wordt er in heel Twente materiaal verschoven om met minder kosten toch de zelfde veiligheid te waarborgen.

Van brandweer Twenterand naar brandweer Twente

Sinds januari 2013 valt de brandweerzorg niet meer onder de gemeente maar onder de regio. Dit houdt in dat de alle brandweerlieden en voertuigen vanuit de regio worden aangestuurd. Ook het kopen van nieuwe voertuigen, materiaal en kleding wordt nu via de regio worden gedaan. Dit om kosten te besparen en de veiligheid voor de burgers te verbeteren.

Veranderingen in Twenterand

Door de regionalisering zal er ook moeten worden bezuinigd in de brandweerzorg. Zo zullen er in de gehele regio diverse voertuigen gaan verdwijnen. In Twenterand zullen de drie tankautospuiten niet gaan verdwijden. Wel zal korps Den Ham het hulpverleningsvoertuig kwijt raken, dit doordat tegenwoordig bijna elke hulpverlening inzet kan worden gedaan met de standaard bepakking van de tankautospuit. Wanneer er groter materiaal nodig is zal er een van de vier hulpverleningsvoertuigen worden opgeroepen die blijven bestaan in de regio, voor Twenterand zal dit Almelo worden.
Bij het korps Vroomshoop zal er ook een grote verandering gaan plaatsvinden. Het korps zal een tankwagen krijgen. Deze tankwagen zal in Vroomshoop worden geplaatst, het voordeel van deze tankwagen is het grote aantal liters water wat deze wagen kan vervoeren. Wanneer de tankwagen in Vroomshoop komt is nog niet bekend. Voor zover bekend zal er in Vriezenveen niets veranderen aan het brandweerkorps.