28-06-’16 Brandweer Twente voert actie voor vroegpensioen, maar blijft wel gewoon uitrukken

Twente, 28 juni 2016
De brandweer in Twente sluit zich aan bij de brandweeracties voor vroegpensioen. Maar het korps laat weten dat het wel gewoon uitrukt naar alle meldingen. In totaal doen er veertien van 25 veiligheidsregio’s in Nederland mee. Brandweer Twente is het enige korps in Overijssel. Veel brandweerkorpsen rukken allen nog maar uit bij spoedgevallen. Brandweer Twente niet. “In tegenstelling tot de landelijke acties, komen wij wel gewoon naar alle meldingen”, laat een woordvoerder weten. “Wij kiezen voor publieksvriendelijke acties.”

Fysiek en mentaal zwaar werk
“Brandweermensen hebben fysiek en mentaal zwaar werk, dat je niet tot je 65e kunt blijven doen”, vertelt Bert de Haas, bestuurder FNV Overheid. “Daarom is in 2006 de FLO-regeling ingevoerd waardoor werknemers eerder kunnen stoppen met werken tegen gedeeltelijke doorbetaling van hun loon. Sinds de invoering van de regeling zijn de wet- en regelgevingen inmiddels zo vaak veranderd dat het niet meer uitvoerbaar is. Dit heeft onder andere nadelige gevolgen voor de inkomsten.” De Haas: “Daarom willen wij een reparatie van de regeling. We vragen helemaal niet om een nieuwe regeling, maar hij moet wel up-to-date worden gemaakt.”

Daarnaast wil FNV Overheid zowel een werkgarantie als een inkomensgarantie voor werknemers die worden afgekeurd voor de repressieve dienst. “Dat is een tweede loopbaan binnen of buiten de Brandweer, waardoor ze geen werk meer op de wagen verrichten, maar wel met behoud van inkomen.”

Bron artikel: RTV Oost