28-09-’16 Langdurige inzet door brand in berg met kokos en turf in Westerhaar

Westerhaar-Vriezenveensewijk, 28 september 2016
Rond het middaguur op woensdag 28 september is de brandweer langdurig ingezet bij een brand bij een bedrijf aan de Sluiskade NZ in Westerhaar-Vriezenveensewijk. De brandweer verwacht nog uren bezig te zijn met bluswerkzaamheden. De oorzaak van de brand is broei. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Bij een toeleverancier voor land- en tuinbouwproducten is vanmiddag brand ontstaan in een grote berg met turf, vermengd met kokos. De berg heeft een afmeting van ongeveer 30 bij 40 meter en is op sommige stukken vier meter hoog. Vanwege de samenstelling van de berg, turf en kokos, is het moeilijk om de brand met water te blussen. Daarom moeten we het uit elkaar trekken, dan kan het afgeblust worden. Dit is een langdurig en intensief karwei. Er heeft ook enige tijd brand gewoed in een van de opslaghallen. Door het naar buiten rijden van het product dat hier lag, hebben we die situatie kunnen stabiliseren.


Op dit moment is de brandweer bezig met het creëren van een stoplijn, zodat de brand niet over kan slaan naar de opslaghallen. Hiermee is de situatie voor de brandweer stabiel en dragen we het incident over aan de eigenaar. Die zorgt ervoor dat de brand verder afgeblust wordt. De gemeente houdt hier toezicht op.

Bij de brand komt nog enige rook vrij. De rook trekt over een weiland en bos, maar kan tot in de wijde omgeving voor een vieze geur zorgen. De brandweer verwacht in het begin van de avond te kunnen vertrekken.

Argus
Bij de brand is drone Argus ingezet. Argus heeft, voorzien van een warmtebeeldcamera, drie vluchten gemaakt. Op de beelden was heel duidelijk te zien waar in het turf nog hitte (broei) zit. De beelden zijn van grote toegevoegde waarde voor de inzet geweest, zo hebben we nog gerichter de blussing in kunnen zetten.

In totaal zijn ongeveer 40 brandweermensen ingezet om de brand te bestrijden. Hiervoor hebben we vier tankautospuiten, een hoogwerker, tankwagens en een grootwatertransport ingezet. Met behulp van het groot watertransport, wordt water op afstand (kanaal) gehaald.

De oorzaak van de brand is broei. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.