29-03-’16 Europees schadeformulier gaat digitaal

Europa, 29 maart 2016
Ook het papieren Europees schadeformulier moet er aan geloven en gaat digitaal. Je kunt kunt aanrijdingen voortaan melden via de app en de website van Mobielschademelden.nl.

Een aanrijding? Dan kun je je schade voortaan het beste digitaal melden. Vandaag wordt daarom de nieuwe app Mobielschademelden.nl gelanceerd. Deze moet op termijn het Europees schadeformulier gaan vervangen. Via de app of de gelijknamige website kunnen betrokkenen bij een verkeersongeval met schade en/of letsel dit meteen melden bij de verzekeraar en verkeersveiligheidsinstanties.

Verkeersveiligheidssituatie
De verkeersongevallenregistratie in Nederland kampt met een onderregistratie. Om hier wat aan te doen, komen politie, verkeerskundig ICT-bureau VIA en het Verbond van Verzekeraars met Smart Traffic Accident Reporting (STAR). Het doel van deze slimme toepassing is om 100% van de ongevallen geregistreerd te krijgen. STAR voegt de registraties van de politie en Mobielschademelden (het digitale schade meldportal van verzekeraars) bij elkaar en stopt deze in één database. Hierdoor ontstaat een compleet beeld van de verkeersveiligheidssituatie. Bijkomend voordeel voor de politie is dat er, voor een gerichte verkeershandhaving, met VIA Signaal vrijwel real-time inzicht is in deze gegevens.

Blinde vlek
In feite vult de politie hiermee de blinde vlek in van alle aanrijdingen waar geen politie bij komt. Daarvan bleven de papieren schademeldingen voorheen bij de verzekeraars liggen. Hierbij moet je onder meer denken aan bijvoorbeeld botsingen tussen twee fietsers of aanrijdingen zonder letsel met beperkte schade. Met de app kun je overigens ook aanrijdingen melden die niet via de verzekering hoeven te worden afgehandeld, maar die wel helpen om zicht te krijgen op onveilige verkeerssituaties.

Handig
Wat daarnaast heel handig is, is dat de app met een proefaangifte alvast de persoonlijk gegevens onthoudt. Mocht je dus bij een aanrijding betrokken raken, dan is het eigen gedeelte dus al ingevuld. Dat scheelt dus een hoop tijd en gedoe.