30-06-’15 Grote brand verwoest helft schuur in Daarle

Daarle, 30 juni 2015
Op dinsdag 30 juni heeft een brand gewoed in een schuur aan de Esweg in Daarle, gemeente Hellendoorn. In de schuur lag stro opgeslagen en waren enkele melkkoeien aanwezig. De brandweer heeft de eigenaar geassisteerd bij het in veiligheid brengen van de koeien. We hebben ingezet op voorkomen van uitbreiding naar de gehele schuur. De helft van de schuur is door de brand verwoest. Hierbij is veel rook vrijgekomen. Er was geen sprake van asbest. De oorzaak van de brand is onbekend.

Rond 8 uur werd de brandweer gealarmeerd voor een schuurbrand aan de Esweg in Daarle. Bij aankomst sloegen de vlammen al uit het dak en is vrijwel direct opgeschaald naar middelbrand. In de schuur waren enkele melkkoeien aanwezig. De brandweer heeft de eigenaar geassisteerd de koeien op tijd in veiligheid te brengen. Daarnaast lag er in de schuur stro opgeslagen. Stro is erg lastig te blussen, gezien het compact is en blijft broeien. Met behulp van grijpers wordt de stro uit elkaar getrokken en afgeblust. De brandweer heeft ingezet op het voorkomen van uitbreiding naar de gehele schuur. De helft van de schuur is verwoest.

De brand ging gepaard met flinke rookontwikkeling, die in de wijde omgeving te zien was. De brandweer heeft daarom geadviseerd om uit de rook te blijven en ramen en deuren te sluiten. We hebben opgeschaald naar grote brand omdat er veel roet- en asdeeltjes vrijkwamen die verspreid werden door de wind. Neergekomen roet- en asdeeltjes kan men afspoelen met water en deponeren in de grijze afvalcontainer. Omdat de schuur vrij nieuw was, is er is geen asbest vrijgekomen bij deze brand. Om 9.45 uur werd het sein brand meester gegeven.

De oorzaak van de brand is onbekend. Er hebben zich geen persoonlijke ongevallen voorgedaan.

Brandweer Twente heeft tankautospuiten van de kazernes Den Ham, Vroomshoop en Hellendoorn ingezet samen met enkele ondersteunende voertuigen. Het gaat hierbij om ongeveer 30 brandweermensen. De brandweer verwacht nog enkele uren bezig te zijn met nabluswerkzaamheden.

Foto’s: AW Foto