Aantal uitrukken voor brandalarm in Twente fors gedaald in 2015

Twente, 30 december 2015
Het aantal keer dat de brandweer is uitgerukt in Twente voor een automatisch brandalarm is het afgelopen jaar fors gedaald, maar liefst 50% zegt website Alarmeringen.nl.

“Sinds vorig jaar werken we met een andere methode, waarbij we contact proberen te krijgen met het pand waar het alarm vandaan kwam.”, zegt woordvoerder Loes Hilbrink van de Brandweer Twente. “Als we dan geen gehoor krijgen, rukken we alsnog uit maar zo kunnen we onderscheid maken tussen vals en echt alarm.”

Volgens Alarmeringen heeft de brandweer dit jaar in totaal zo’n 35 duizend keer een melding via het P2000-netwerk verzonden vanwege een automatisch brandalarm. Duizend van die meldingen kwamen uit Twente, terwijl het aantal automatische brandalarmen dat bij de brandweer binnenkwam vorig jaar nog boven de tweeduizend lag.

Niet alle cijfers

Brandweer Twente erkent dat het aantal uitrukken naar aanleiding van brandalarmen gedaald is, maar stelt dat de website van Alarmeringen niet alle meldingen binnenkrijgt. Op 4 januari presenteert de Veiligheidsregio Twente zelf haar cijfers van 2015. 

De brandweer van Twenterand heeft in totaal 48 meldingen gehad vanwege een automatisch brandalarm. Een percentage van 21% t.o.v. het totaal aantal meldingen in Twenterand.