Slotoefening grootschalige hulpverlening op Trainingscentrum Oost Nederland

In de maanden Oktober en November organiseert de hulpverleningsdienst regio Twente een tiental oefeningen voor de clusters Noord en West op het Trainingscentrum Oost Nederland. In verband met de specifieke risico’s van de (auto)snelwegen A1, A35, N36 en overige Provinciale “N” wegen, gekozen voor het thema grootschalige hulpverlening.  Rijkswaterstaat
Speciaal voor deze oefeningen is er een snelweg geënsceneerd op het trainingscentrum met de realistische belijning en bebording van een snelweg.
De slotoefeningen vormen de afsluiting van een serie elementaire, basis- en eindoefeningen met als hoofdonderwerp grootschalige hulpverlening. Hierbij ligt een extra deelaccent op de hulpverlening bij vrachtwagens, “THV Zwaar”. Naast deze serie oefeningen werd de afgelopen periode het onderwerp Incident Management in samenwerking met Rijkswaterstaat als apart thema belicht en beoefend door de bevelvoerders en officieren van dienst.

Aan deze oefening nemen de brandweerkorpsen Almelo, Twenterand, Rijssen-Holten, Hellendoorn en Wierden deel, ook nemen AAD Oost en Rijkswaterstaat deel aan deze oefeningen.

THVZwaarHet algemene doel van deze oefening is het beoefenen van een grootschalig optreden bij een complex ongeval op een (auto)snelweg. De belangrijkste elementen zijn het toepassen van de afspraken met betrekking tot het Incident Management met bijbehorende Richtlijn Optreden 504 en het toepassen van de juiste ICET Saver hulpverleningsmethode, waaronder THV Zwaar.

Het voorval/scenario van deze oefeningen is dat door onbekende oorzaak vindt op de autobaan A99 een gecompliceerd ongeval plaats. Bij dit ongeval zijn personenauto’s en vrachtwagens betrokken. In totaal zullen ongeveer 15 personen direct of indirect als slachtoffer betrokken zijn bij het incident.

In totaal worden er 250 personen van de brandweer beoefend, 50 van AAD Oost en 30 van Rijkswaterstaat.

Voor de fotoreportage klik hier.